“Ik was me al langer aan het oriënteren op zonnepanelen, echter was ik niet eerder een juiste partij tegen gekomen waarbij ik het vertrouwen had dat zij mij kunnen garanderen van een opbrengst zekerheid en deskundig advies.”
De gemeente Eijsden-Margraten heeft de ambitie om in 2040 een energieneutrale regio te zijn. Om die ambitie te realiseren worden diverse projecten uitgevoerd waaronder het Zonnepanelenproject Eijsden-Margraten, dat aan 13.000 particuliere huishoudens, bedrijven en verenigingen met een kleinverbruikersaansluiting van maximaal 3×80 ampére de kans biedt te investeren in duurzaamheid. Ook huurders kunnen meedoen, zij het dat zij vooraf wel toestemming moeten vragen aan de eigenaar van de woning zoals een woningcorporatie.
De gemeente Eijsden-Margraten is nu volop bezig met de voorbereidingen. Deze zijn naar verwachting rond de zomer van 2016 afgerond. Nadat alle voorbereidingen zijn getroffen vind er een informatieavond plaats. Voor die bijeenkomsten wordt u te zijner tijd uitgenodigd als u op deze website aangeeft dat u interesse heeft in het project en op de hoogte gehouden wilt worden. De informatieavonden kunnen worden gezien als de feitelijke start van het project. Al tijdens de informatieavonden kunt u zich definitief aanmelden.
Met de zonnekaart kunt u zien of uw dak geschikt is voor zonnepanelen. Op de website www.zonnekaart.nl vult u uw adres in. U ziet dan direct of uw dak geschikt is en het geeft een eerste inschatting van het aantal zonnepanelen dat hierop geplaatst zou kunnen worden. Als u zich te zijner tijd rondom de gemeentelijke informatieavonden definitief zou aanmelden voor het project, komt de serviceprovider (namens de acht Parkstadgemeenten de uitvoerende partij) bij u langs om uw mogelijkheden specifiek te beoordelen.
Ja, de wijze waarop het Zonnepanelenproject is ingericht maakt het juist voor alle inwoners in Eijsden-Margraten mogelijk om zonnepanelen aan te schaffen. Ongeacht de gezinssamenstelling, het energiegebruik of de financiële situatie.
Dit is mogelijk. Het gemeenschappelijk verbruik van het appartementencomplex kan geproduceerd worden door middel van de zonnepanelen. Denk hierbij aan het elektriciteitsverbruik voor de lift, verwarmingspompen en traphuisverlichting.
U kunt uw bestaande zonnepaneleninstallatie zonder meer uitbreiden via deelname aan het Zonnepanelenproject Eijsden-Margraten.
Bij de verkoop van de woning zijn er voor de deelnemende inwoner twee mogelijkheden: – De lening wordt in één keer afgelost waardoor de inwoner vrijelijk over de zonnepaneleninstallatie kan beschikken en hij/zij deze evt. kan meenemen naar de nieuwe woning; – Het contract (en/of de lening) in het kader van het project wordt één-op-één overgenomen door de nieuwe bewoner.
Nee, dit is niet mogelijk. De serviceprovider moet bij de aanbesteding de toe te passen materialen benoemen. Hierop vindt een kwaliteitstoets plaats. Bij de installatie mag de serviceprovider niet van deze opgave afwijken.
Zonne-energie is energie van de zon in de vorm van warmte en licht. In Nederland zijn voornamelijk twee technieken in gebruik die zonlicht omzetten in een andere vorm van energie namelijk zonnecollectoren (warmte) en zonnepanelen (elektriciteit).
Pv staat voor Photovoltaïsch. In vaktermen heten zonnepanelen daarom ook wel ‘photovoltaïsche panelen’.
De zonnecellen in het paneel zijn (vaak) gemaakt van twee lagen silicium. Op het moment dat er zonlicht op het paneel valt ontstaat er tussen de lagen een elektrische stroom (gelijkstroom). De zonnecellen zijn aan elkaar geschakeld via een glasplaat en een kunststofplaat. Een omvormer zet deze gelijkstroom vervolgens om in wisselstroom.
Een zonnepaneel wekt gelijkstroom op. Om de opgewekte elektriciteit in huis te benutten óf om deze terug te leveren aan het elektriciteitsnetwerk, moet deze gelijkstroom worden omgezet naar wisselstroom; dit doet de omvormer.
De opbrengst van een zonnepaneel is niet alleen afhankelijk van de grootte van de installatie. Ook de hellingshoek en de ligging van het dak ten opzichte van de zon zijn bepalend. Daarnaast is het van belang dat het dakvlak vrij van schaduw is. Schaduwwerking beïnvloedt de opbrengst van de zonnepanelen-installatie in negatieve zin. Bijvoorbeeld bomen, schoorstenen, dakkapellen.
In principe kunnen zonnepanelen naar meerdere windrichtingen georiënteerd worden. Wel wordt het hoogste rendement behaald bij een zuidoriëntatie.
In principe kunnen in het kader van dit project alle soorten daken worden belegd met zonnepanelen, zij het dat dit veelal vraagt om maatwerk per woning of bedrijfspand.
Voor het installeren van zonnepanelen is in de meeste gevallen geen vergunning nodig tenzij u in een monumentaal pand woont of uw woning onder een beschermd stads- of dorpsgezicht valt. Neem in dat geval contact op met uw eigen gemeente. Het is overigens altijd goed om dit vooraf voor de zekerheid te controleren.
De elektriciteit die u opwekt wordt ten eerste gebruikt voor de apparaten in huis, zoals een wasmachine of koelkast. Wekt u meer elektriciteit op dan op dat moment nodig is, dan levert u de elektriciteit terug aan het netwerk (salderen). Andersom: heeft u meer elektriciteit nodig dan u opwekt? Dan levert uw energieleverancier u de elektriciteit die u nog extra nodig heeft.
Doordat de zonnepanelen gekoppeld zijn aan uw meterkast wordt het overschot automatisch teruggeleverd aan het netwerk. Per 1 februari 2011 mogen particulieren in Nederland een overschot tot 5.000 kWh terugleveren en compenseren met het (jaarlijks) elektriciteitsverbruik (salderingsregeling).
In april 2019 heeft minister Wiebes gemeld dat de salderingsregeling zoals we hem nu kennen tot 2023 van kracht blijft. Vanaf 2023 wordt het salderen tot 2031 stapsgewijs afgebouwd.
Een zonnepaneel wekt stroom op door middel van zonlicht. Met bewolking is het systeem actief aangezien de bewolking slechts een deel van het zonlicht tegenhoudt. Ook in de winter werken uw zonnepanelen mits deze niet besneeuwd zijn.
Nee, de omvormer schakelt automatisch uit als de stroom uitvalt. Dit in verband met veiligheidsoverwegingen.
Dit komt doordat de maandelijkse aflossing van de lening namelijk lager is dan de besparing op uw huidige maandelijkse energierekening. Na vijftien jaar is de lening volledig afgelost, U kunt daarna nog zo’n tien jaar volledig rendement en voordeel van de zonnepanelen hebben. De daadwerkelijke kostenbesparing die u behaalt, wordt mede bepaald door het maatwerkadvies en de ontwikkeling van de elektriciteitsprijzen.
Nee, dit is niet verplicht. U kunt ervoor kiezen versneld of zelfs in één keer af te lossen (boetevrij).
Ja, er vindt bij de aanleg en installatie van de zonnepanelen een BTW teruggave plaats. Deze wordt maandelijks verrekend met de aflossing van de lening, die daardoor nog lager zal zijn. Als u in één keer wilt aflossen, ontvangt u de BTW-teruggave vanzelfsprekend in één keer.
Nee, er vindt geen BKR-toets plaats.
De inwoner sluit een contract met de eigen gemeente.
Ja, beide aspecten zijn geïntegreerd in één contract.
Alle handelingen die noodzakelijk zijn voor aanleg, beheer en onderhoud worden door de serviceprovider overgenomen.
Het Zonnepanelenproject Eijsden-Margraten biedt naast de financiering ook een gehele ontzorging aan de deelnemer aan. Hiermee wordt het gehele traject van aanleg, onderhoud, garantie en service voor de deelnemer geregeld.
Volta Solar is onderdeel van Volta Limburg, de hoofdaannemer van dit zonnepanelenproject van uw Gemeente. Volta Solar is sinds 2007 gespecialiseerd in zonne-energie. Het ontwerpen, leveren en installeren van zonnestroom- installaties is de kernactiviteit van ons bedrijf.
In het zonnepanelenproject van uw Gemeente verzorgt Volta Solar het adviestraject, levering, installatie en onderhoud van de zonnepanelen. Volta Solar is erkend Zonnekeur Installateur. Met het “Zonnekeur” kunnen installateurs aantonen dat ze de benodigde kennis en ervaring in huis hebben.